2012年12月6日木曜日

3度目のPotluck Party

Columbia University Teachers Collegeの秋の学期が無事終了しました。
毎回最終日にはPotluck Partyと言う持ち寄りパーティーがあります。
今回のクラスは12人中日本人が7人で和食中心となりましたが
日本食は人気があり、他の国の人も意外と抵抗なくと言うかむしろ喜んで食べてくれていました。
私は、みんなとかぶらないものをと…日本の冬至の文化を紹介すべくカボチャを持って行きました。
でも煮物ではなく、食べやすい茶巾絞りをチョイス。
ちゃんと日本のえびすかぼちゃが手に入るんですよ!カリフォルニア産の(´∀`)
それから品川巻のおせんべい、これはコスタリカの可愛子ちゃんがとっても気に入ってくれました。あられはアメリカでも受けが良いようで、Whole Foodsで量り売りされていたりするほど普及してます。

そして、私は毎回折り紙を折って行くのですが、今回はプチ折り紙教室が始まりよい交流になったかな?
日本食はもちろんのこと、チリの男の子が作ってくれたプティングがめちゃくちゃ美味しかった。
今までのパーティーでも珍しい食べ物にたくさん出会いました。例えばアフリカ、モーリタニアのパピルスの木の実ジュースとか、中東のHummusもここでであったものをさっそく買いに行ったし、いろんな国のお友達とともに色々な食や文化の違いに触れられるのも学校の魅力の一つです。春の学期は2月から、次はどんな人や文化に出会えるのでしょう?今からとっても楽しみです。
 過去のPotlick風景と私の持参料理をご紹介します。
第一回:お稲荷さん
第二回:お赤飯 
No,1 Japanese INARI-ZUSHI
 This INARI-ZUSHI is casual style sweet sushi which is the most simple and populer at home in Japan since Edo period.
Ingredients
・Deep-fried bean curd (soybeans,vegetable oil) ・Japanese rice ・Roasted sesame seed ・Dark brown sugar ・Soy sauce(soy beans,wheat,salt) ・Sweet rice wine 《used as seasoning》(rice,wheat,salt) ・Rice vineger powder (rice,salt,sugar)

No,2 Japanese SEKIHAN"赤飯" 
Steamed glutinous rice with red beans
 This SEKIHAN is Japanease traditional dish for celebrations.SEKI:赤 means color of red and HAN:飯 means rice.We regard "red" as joyful color,so we ate that when we have celebrate something;birth days,weddings.
Ingredients
MOTHIGOME:glutinous rice(sticky rice,sweet rice) ・AZUKI:japanease red beans 
GOMASHIO:roasted black sesame seed and salt for topping (Sprinkle with GOMASHIO if desired)

No,3 KABOCYA squash on TOJI"冬至"(the winter solstice)
The winter solstice is shotest day of the year and,in NY this year it comes on 21st December.
TOJI is one of the traditional Japanese event in order to prevent misfortune.In general,Japanese people eat KABOCYA"かぼちゃ"on TOJI,and we also take a bath on that day with YUZU"柚子"(Japanese citron)in the bath,because if we eat KABOCYA and take YUZU-YU"柚子湯"(Yuzu aroma bath) we'll not catch a cold all the winter,it is said.
Today's menu "かぼちゃの茶巾絞り" Mushed KABOCYA squash
Ingredients
・Kabocha squash ・salt






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